среда, 10. септембар 2014.

Med je dobrodošao proizvod u svakom domaćinstvu

















Hiljadama godina unazad ljudi koriste med u ishrani, prevenciji i lečenju. I danas je med na ceni bilo da se koristi sam ili sa nekim dodacima. Neko se bavi pčelarstvom iz hobija i proizvodi med za svoje potrebe, a za nekog je to unosan biznis. Pčelarstvo je jedna grana poljopriverede, a med vrlo važan proizvod u svakom domaćinstvu. Neko ga koristi u kuhinji za pripremu kolača i torti, neko kao zaslađivač za čaj ili limunadu umesto šećera (što je svakako zdravije), a neko prosto uzme kašiku meda svako jutro za podizanje imuniteta. Ma med je sjajan proizvod. A pčele su fascinantni insekti kojima treba biti jako zahvalan. Kad vidimo tu vrednoću i marljivost, možemo ih uporediti samo sa mravima, ali pčele su za nas važnije, jer nam daju med. Pčele su bića kao sa neke druge planete, vanzemaljska. Pogledajte samo precizan šestougaoni oblik saća koje one proizvode. Zaista fenomenalno. Zahvalni smo pčelama i treba da ih negujemo, ali vratimo se ponovo medu. Prezimiti zimu bez meda i pčelinjih proizvoda, prosto je nezamislivo. Med je nezaobilazan faktor zdrave ishrane i sastavni deo mnogih kozmetičkih proizvoda za negu tela i lica. Koliko će med biti lekovit, zavisi od kvaliteta proizvodnje, ali i od same biljke od koje je med dobijen. Pčele idu na pašu i ako je u blizini livada to će biti livadski med, ako je u blizini bagremova šuma to će biti bagremov med, ako je u blizini plantaža lekovite žalfije onda će to biti med od žalfije. I to je tako. Med je vrlo lako svarljiv. Kada se pojede vraća telesnu energiju, podiže imunitet. Neki sastojci u medu su iskazali izuzetna svojstva koja deluju čak i protiv raka. Ono što svako treba da zna, to je način kako se med uzima. Med ne bi trebalo uzimati metalnom kašičicom nego plastičnom, keramičkom ili drvenom. Može se koristiti i takozvani drveni buzdovan za med, koji je u nekim situacijama pogodan. Ako se med uzima i stavlja direktno u usta onda je kašika bolje rešenje. Kad je med u ustima, ne treba ga odmah progutati, nego ga treba ostaviti da se rastopi u ustima par minuta. Kada se med sipa u čaj, mleko ili limunadu, piće treba da bude ohlađeno, da med ne bi gubio svoja dragocena svojstva. Staviti med u vreo čaj nije baš pametno. Mora se voditi računa koliko se med uzima, jer to je ipak jedan sladak i koncentrovan proizvod. Nekad je dovoljno uzimati ga svaki drugi dan po jednu kašičicu. Nekim ljudima koji imaju probleme sa želudcem, med ne prija. Savetuje se da ga uzimaju sa čajem ili da ga ne uzimaju uopšte dok ne reše želudčane tegobe. U narodnoj medicini su poznati preparati od meda, koji se ustvari prave sa medom i dodatkom jedne ili više lekovitih komponenti. To su uglavnom lekovite biljke, koje kad se nađu u medu mogu da opstanu u smislu da zadrže svoje kvalitetne osobine i dejstvo duži vremenski period. Na taj način u svom špajzu na polici možete preko cele godine da imate kombinacije meda i lekovitih biljaka. Na primer, med se najčešće kombinuje sa orasima, đumbirom, cimetom, limunom i drugim biljnim plodovima. Ako želite da pročitate za šta se sve koristi kombinacija meda i cimeta idite dalje.

Нема коментара:

Постави коментар