понедељак, 29. септембар 2014.

Peršun koristan i za mršavljenje


Peršun potiče iz istočnog Sredozemlja. Proširio se na ostatak Evrope pa i sveta. Peršun je sličan šargarepi, po svom obliku. Sastoji se iz zelenog nadzemnog dela, stabljike i listića i podzemnog , belog izduženog korena. Peršun sadrži aromatična ulja i ima karakterističan prijatan miris. Iz tog razloga se koristi kao začin za razna jela, a svrstava se i u povrće. Peršun list  je jedan od najboljih prirodnih izvora c vitamina, odmah posle šipurka i borovnice. Sadrži i vitamin a i b kompleks. Od minerala posebno kalcijum, magnezijum, bakar, gvožđe i mangan.
Mnogi ljudi kad kuvaju neko jelo peršunov list ubace u toku kuvanja. Njega ustvari treba dodati na kraju kad je jelo već gotovo. Na taj način se sačuvaju korisni sastojci iz lista, a posebno ovde mislimo na c vitamin. Peršun se može čuvati nekoliko dana u frižideru, a posle nije više za upotrebu. Ipak za duže čuvanje moguće je zamrzavanje ili sušenje. Preporučuje se zamrzavanje. Postoje neke sorte peršuna kod kojih je koren razvijeniji i one se gaje zbog korena, a sa druge strane postoje i sorte koje imaju bujne listove pa su one uzgojene zbog lišća.
Peršun se koristi danas za pripremu mnogih jela. Posebno supa, variva, ribe i sl. Međutim treba voditi računa da se termički ne obrađuje ili da to bude što kraće. Peršunov list bi trebalo više korititi svež u salatama, što vrlo malo ljudi ustvari i radi. Svaki prirodni izvor c vitamina je dobrodošao i šteta je ne koristiti ga.
Peršun dakako ima i lekovita svojstva.
Peršun je dobar diuretik i podstiče izbacivanje vode iz organizma. Otvara apetit i pospešuje varenje. Koristan je i za dijabetičare. Neki koji dobro poznaju njegova lekovita dejstva koriste ga za spravljanje sok i čaja. Smatra se da je peršun koristan i u procesu mršavljenja. Višak vode, koji se sa upotrebom peršuna izbacuje iz organizma, u direktnoj je vezi sa gubitkom kilograma. Preporučuje se kao dijetetski proizvod. Peršun je odličan kao osveživač daha, jer neutrališe zadah i neprijatne mirise iz usta. Peršun na primer može da delimično neuitrališe miris belog luka. Neki ljudi vole da grickaju svež list peršuna jer im prija. To je svakako moguće, samo ga treba prethodno dobro oprati i slobodno može da se konzumira. Smatra se korisnim povrćem u borbi protiv celulita, holesterola, kao i za čišćenje krvi. Čaj i sok od peršuna je dobro konzumirati protiv bakterija u mokraći i za mršavljenje. Treba se pridržavati uputstava i voditi računa o količinama koje se konzumiraju.
Prema nekim istraživanjima peršun je dobar za potenciju i za smirenje živaca, a pojedine supstance koje se nalaze u njemu deluju antikancerogeno. Posebno kod raka dojke.
Inače peršun je dvogodišnja biljka. U ishrani se upotrebljavaju i jestivi su svi delovi biljke. Peršun naravno ima izuzetno malo kalorija. Veliko bogatstvo minerala i vitamina u peršunu ga stavlja u krug biljaka koje su značajne kako u kulinarstvu, tako i u narodnoj medicini.
Kad kupujete
peršun samo vodite računa da je svež. Koren treba da je beo i tvrd, a listići zeleni i nipošto uvenuli. Uživajte u peršunu, a on će vam to vratiti kroz bolje zdravlje. Drugi naziv za peršun je ak.

Нема коментара:

Постави коментар